Jaký rozsah mělo zneužití osobních dat, o kterém se v poslední době mluví v souvislosti se společností Facebook? Jen v případě hojně medializované kauzy Cambridge Analytica šlo přibližně o data 87 milionů uživatelů, která mohla být použita v rámci různých politických kampaní. Tuto kauzu už dnes řeší Evropská komise, která se mimo jiné zajímá o to, zda nemohlo dojít k porušení stávající evropské legislativy v oblastech ochrany spotřebitelů.

Ještě předtím, než se důsledky tohoto skandálu plně stačily rozvinout, se ale ukazuje, že zneužití dat mohlo být ještě mnohem širší – jak píše server iRozhlas.cz, do cizích rukou se mohly dostat údaje až 2 miliard uživatelů, tedy velké většiny všech uživatelů této sociální sítě. Stalo se tak prostřednictvím funkce vyhledávání pomocí e-mailů a telefonních čísel, kterou Facebook začátkem dubna deaktivoval. Data uživatelů Facebooku byla díky ní volně dostupná všem, kteří se věnovali sběru osobních údajů pro komerční i jiné účely.

Problematiku osobních údajů na Facebooku v reakci na to nezvedla jen Evropská komise, v níž hraje jednu z nejvýraznějších rolí česká eurokomisařka Věra Jourová. Na zneužívání dat nyní reagují i jednotlivé vlády, které se snaží posunout fungování sociálních sítí směrem k vyšší ochraně osobních dat. Se zástupci společnosti se už rozhodla setkat třeba německá ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová. Ta uvádí, že problémů se zneužíváním osobních dat na sociálních sítích čeká ještě mnohem víc – a Cambridge Analytica byla zatím pouhým vrcholkem ledovce.