Zatímco pro většinu evropských firem představuje nařízení GDPR strašáka, Facebook se po nedávných kauzách rozhodl v ochraně osobních údajů ještě o něco přitvrdit. Jak informuje server Politico.eu, pravidla, která budou v Evropské unii díky GDPR platit od konce května 2018, se Mark Zuckerberg rozhodl aplikovat globálně. Uživatelé Facebooku by tím nová práva v oblasti ochrany osobních údajů nezískali jen v Evropě, ale i v USA a dalších zemích světa, kde Facebook působí. I oni by tak dostali možnost zabránit použití osobních dat, se kterým by nesouhlasili.

Jak Politico uvádí, bude podle Zuckerberga ještě nutné nová pravidla přizpůsobit fungování různých světových trhů a jednotlivým legislativám. Konečným cílem však je, aby měli všichni uživatelé Facebooku k dispozici stejnou sadu nastavení, která by jim umožnila kontrolovat, jak je s jejich daty zacházeno. Pokud by se to povedlo, poznamenává Politico, šel by Facebook např. ve Spojených státech daleko nad rámec tamní legislativy, která za Evropou v oblasti ochrany osobních dat pokulhává.

Posledním vyjádřením ze začátku dubna 2018 Zuckerberg také zesílil předchozí sliby společnosti. Ještě o pár týdnů dříve se totiž jeho londýnská manažerka Emily Sharpeová vyjádřila, že Facebook bude globálně uplatňovat pouze některá z nadcházejících evropských pravidel, v případě dalších se ale omezí právě na Evropskou unii.