Už 25. května 2018 vstupuje v účinnost nové nařízení EU o ochraně osobních údajů a v souvislosti s ním se o bezpečnosti osobních dat mluví čím dál častěji. I proto si banka ČSOB pro své klienty připravila přehledný návod, jak svá osobní data chránit už nyní. Bezpečnost je u bank o to palčivější, že čím dál tím větší množství lidí v posledních letech přechází na internetové bankovnictví nebo mobilní aplikace – a právě tady vznikají četné hrozby. Spoustu z nich jde přitom minimalizovat užitím jednoduchých bezpečnostních opatření. Která to jsou?

Na prvním místě: chránit svůj pin a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Řada z nás má tendenci podobné informace vypouštět a všichni známe někoho, kdo svůj PIN pokaždé opisuje z papírku v peněžence. Netřeba zdůrazňovat, že to není nejlepší nápad, a příliš vhodné nejsou ani různé sešitky nebo soubory v počítači. Riskantní je ale i ukládání hesel v prohlížečích – ta jsou zranitelná třeba v případě, že své zařízení pošlete do servisu. Banka naopak doporučuje tzv. správce hesel, komerční aplikace, do kterých je možné si svá hesla uložit. Aplikace následně využívá jednotné heslo, díky kterému budete mít k heslům pro nejrůznější služby bezpečný přístup.

Ať už svým heslům dopřejete tento typ nástavbového zabezpečení, nebo ne, stojí za to popřemýšlet o tzv. „druhém faktoru“ přihlášení. Při jeho použití Vám pro přihlášení do internetového bankovnictví nebude stačit pouze heslo, ale i ověření kódem, který Vám při přihlášení přijde prostřednictvím SMS. Tuto službu přitom nenabízejí jen banky, ale i nejrůznější služby, jako je Facebook, Gmail, PayPal nebo eBay. A sama ČSOB dokonce přešla na ještě zajímavější variantu, ve které se místo ověření SMS používá ověření pomocí otisku prstu nebo hesla v mobilní aplikaci.

Na závěr je třeba zmínit zdánlivou samozřejmost – při zadávání hesel totiž záleží i na tom, kam je zadáváte. Podvodné stránky totiž často k získání cizích hesel využívají více nebo méně přesnou nápodobu stránek, na kterých jste svá hesla zvyklí vyplňovat. Při zadávání hesel byste tak měli být obezřetní a pozorovat všechny známky úprav nebo bezpečnostní upozornění v prohlížeči. A samozřejmě – nikdy hesla neposílejte e-mailem, SMS nebo je nesdělujte po telefonu.