Patříte mezi ty, kterých se od května 2018 dotkne nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů, známé pod zkratkou GDPR? Pokud ano, možná o tom dosud ani netušíte. Média se zaměřují především na velké nebo výrazně ohrožené skupiny, jako jsou živnostníci, velké firmy nebo orgány státní správy a veřejné subjekty, řada dalších ale zůstává opomenuta. Na jednu z takových skupin, totiž na bytová družstva a sdružení vlastníků jednotek, se soustřeďuje server Aktuálně.cz.

Nová pravidla, která mají zlepšit ochranu osobních údajů, se logicky týkají především těch, kdo data ostatních subjektů shromažďují – a k nim SVJ nebo bytová družstva patří. Rozšířené povinnosti, se kterými GDPR přichází, spočívají především v mnohem pečlivějším zabezpečení shromažďovaných dat, a právě na této oblasti budou SVJ muset zapracovat. Jak na to? Server Aktuálně.cz doporučuje využití zabezpečených serverů – na trhu už koneckonců existuje řada webových služeb, které většinu práce udělají za Vás a které nenabízejí jen zabezpečení, ale i intuitivní uživatelské rozhraní.

Stejně jako jiným typům subjektů, i SVJ a bytovým družstvům přidělává nové nařízení spoustu práce. Uživatelé, o nichž jsou data sbírána, budou odteď mít řadu nových práv – od práva na opravu nepřesných údajů až po právo na kompletní odstranění údajů. Sdružení vlastníků jednotek a bytových družstev se ale jedno z nich (na rozdíl od jiných subjektů) příliš nedotýká. Zatímco většina podnikatelů totiž bude podle serveru Aktuálně.cz potřebovat nový typ souhlasu se zpracováním osobních údajů a nebude tak moci využívat starou databázi získanou na základě předchozího souhlasu, SVJ a družstvům se tato komplikace vyhne – povinnost vytvářet seznamy s osobními údaji jim totiž ukládá zákon.